Roetfilter reinigen

Roetfilter reinigen

Om te voldoen aan de strenge milieunormen zijn auto’s met een dieselmotor tegenwoordig voorzien van een roetfilter. Dit filter heeft als taak om roetdeeltjes uit de uitlaatgassen te filteren voordat deze in de lucht komen. Het roetfilter, of DPF (Diesel Partikel Filter) is dus specifiek van toepassing op diesel auto’s en is noodzakelijk om de wettelijk vastgestelde maximale emissiewaarden niet te overschrijden.

 

Maak direct een afspraak

 

Regeneratie

Iedere moderne dieselauto zorgt in de basis voor zijn eigen onderhoud van het roetfilter d.m.v. een regeneratieproces. Het regeneratieproces zal iedere vastgestelde aantal kilometers (bijvoorbeeld om de 1000 km) worden doorlopen. Het proces is erop gericht om onverbrande brandstof (roetdeeltjes) alsnog te verbranden. Dit gebeurt door extra diesel en/of regeneratievloeistof in te spuiten.

 

Problemen met roetfilter

Het roetfilter van uw auto kan helaas ook een aantal problemen opleveren. Als het filter dichtgeslibd is, kunnen de volgende problemen zich voordoen:

  • Hoger brandstof verbruik
  • Op hol slaan van de motor
  • Vermogensvlies
  • Inhouden en stotteren
  • Motor in noodloop (aangegeven in uw dashboard)

Vuil roetfilter

gereinigd roetfilter

Oorzaak problemen met de roetfilter

Het regeneratieproces zoals hierboven beschreven, zal helaas niet altijd naar behoren worden doorlopen. Het proces kan in eerste instantie alleen werken als de motor volledig op bedrijfstemperatuur is. Dus als er regelmatig korte ritjes worden gereden, zal het regeneratieproces niet vaak genoeg doorlopen worden. Maar wat nog veel vaker voorkomt, is dat het proces niet kan worden afgerond. Als de plaats van bestemming is bereikt, voordat het regeneratieproces is afgelopen, zal het roetfilter niet naar behoren gereinigd zijn. Na verloop van tijd kan dit voor bovengenoemde problemen zorgen.

 

Oplossing problemen met het roetfilter

Indien u problemen hebt die duiden op een verstopt of dichtgeslibd roetfilter, dan kunt u uw roetfilter laten reinigen bij Bart Wiegerinck. Op het moment dat u deze problemen ondervindt kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak met ons maken. Zo kunt u voorkomen dat u het roetfilter moet laten vervangen. Ook als u (nog) geen problemen heeft met uw roetfilter is het verstandig om regelmatig uw roetfilter preventief te laten reinigen.

 

Roetfilter reinigen

Bij Bart Wiegerinck in Goor, Hengelo en Oldenzaal hebben wij de technische kennis en technologie in huis om roetfilters van alle automerken te reinigen. Dit is een specialistisch werk waarbij gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen, wij raden u dus af dit zelf te proberen. Maak voor het reinigen van uw roetfilter een afspraak bij Bart Wiegerinck in Goor, Hengelo of Oldenzaal.